top of page
Search

רוצים ילדים עם ביטחון עצמי?




 

ברור!

אבל איך משיגים ביטחון? מה זה? ולמה זה טוב?

 

אם תחפשו הגדרות לביטחון עצמי תמצאו הרבה. ההגדרה שלי לביטחון עצמי היא שזו תחושה פנימית שאני בעל ערך איך שאני. ביטחון עצמי זה לא לחשוב שאני מלך העולם, הנסיך של אבא או אמא ומגיע לי הכל. זה היכולת להרגיש בטוח לנסות, לשאול, לטעות, ליפול ואז לקום.  זה לדעת להגיד לעצמי בעת משבר "אני מכירה את עצמי ויודעת מה אני שווה גם כשקשה לי" , זה לדעת שאני משמעותי גם כשלא הצלחתי.כשיש לילד או לילדה שלנו ביטחון עצמי – היא או הוא לא יפחדו לנסות משהו חדש, לא יוותרו מיד כשיתקלו בקושי, ולא ישברו מהתהליך הטבעי של למידה שכולל כישלונות וביקורת.

זה בעצם הבסיס ליכולת שלהם להתמודד עם העולם, ללמוד, להתפתח ולצמוח להיות מי שהם.

 

כמו הרבה דברים חשובים – זה נבנה בבית, בשיחות הקטנות ובתגובות שלנו לרגעים הגדולים והקטנים.

איך נעזור להם? נתחיל מהשיחות שלנו איתם.

האם אנחנו באמת מקשיבים להם? עוצרים רגע את הרעש של היום ואומרים: "יש לי זמן רק בשבילך" .גם אם זה חמש דקות ביום – זה משנה חיים. שיחה בלי פלאפון, בלי הסחות, רק אנחנו והם. משהו בשקט הזה אומר להם: "את.ה חשוב.ה". 

חשוב שנפנה זמן ביומיום שלנו אפילו שאנחנו עמוסים ופשוט נדבר איתם. זאת יכולה להיות שיחה קצרה או ארוכה, שיחה תוך כדי הליכה, בישול או פשוט להצטרף אליהם לעיסוקים שלהם (זה עובד טוב עם מתבגרים, להצטרף אליהם למה שהם עושים ולהתעניין בהם).

נעזור להם לראות את עצמם באור חיובי.

איך עושים את זה? קוראים לזה שיקוף חיובי. אנחנו נשים לב לדברים הטובים שהם עושים ונשקף להם אותם חזרה במילים שלנו, כמו מראה שמאירה להם את עצמם באור חיובי. איך עושים את זה? אומרים להם: שמתי לב שהיה לך קשה אבל לא ויתרת. ראיתי שאחותך היתה עצובה וניסית לעודד אותה. שמתי לב שאתה מצליח להיות סובלני יותר לאחרונה וזה נהדר. איזה יופי שאתה סקרן ושואל שאלות נהדרות. שמתי לב שפנית את השולחן, שעשית כלים, שאתה מתאמן הרבה בגיטרה ושומעים את ההשקעה שלך, שמתי לב שממש לא רצית לעשות את הכלים ולקח לך יומיים אבל בסוף עשית וזה ממש שימח אותי. גם אם זה מה שהוא או היא אמורים לעשות וגם אם זה משהו שהוא או היא לא תמיד עושים וזה מעצבן אותנו כהורים אבל עדיין, אם הם עשו את זה אנחנו נפרגן ונשקף להם משהו חיובי בחזרה. למה? כי אם הם עושים משהו שהם לא רוצים ומקבלים על זה מחמאה במקום עקיצה, יש סיכוי גבוהה יותר שיחזרו על אותה ההתנהגות שוב וזה מה שאנחנו רוצים בעצם. זה הרבה יותר משמעותי מעקיצה.

 

מה עוד אפשר לעשות כדי לעודד ביטחון עצמי אצל הילדים שלנו?

וזה החלק הכי קשה האמת. לשים לב לשיחות שאנחנו מנהלים עם עצמנו. הם יתייחסו אל עצמם בסופו של דבר לא כמו שאנחנו מתייחסים אליהם אלא כמו שאנחנו מתייחסים לעצמנו. אם אנחנו אומרים על עצמנו "אני כישלון", "אני נראית נורא", "אוף איזה מטומטמת אני" זה השיח שמוקלט אצלם ובסופו של דבר, יש סבירות גבוהה שזה השיח שהם ישחזרו.

והכי חשוב לזכור

שביטחון עצמי והורות הם לא יעד, הם מסע תמידי.

המסע לפעמים מתקדם חלק והנוף נפלא ולפעמים יש עליה שמקשה עלינו לראות את הנוף שמאחוריה. אנחנו הולכים איתם דרך ולפעמים נסטה למסלול צדדי ואז נחזור למסלול הראשי ולפעמים נחליף מסלול אבל כל עוד אנחנו הולכים ולא מוותרים, אנחנו ממשיכים לנסות.

אז לצערי אין מתכון קסם.אבל יש פעולות קטנות, יומיומיות,שכשעושים אותן שוב ושוב – הן בונות את הביטחון שלהם,וגם את שלנו.

נסו כבר היום לשים לב לרגע קטן וטוב – ולשקף אותו לילד שלכם.

בהצלחה!

ומי שרוצה ללמוד עוד על שיקופים חיוביים, מוזמן להיכנס לפוסט שלי בנושא.

 

 
 
 

コメント


bottom of page